Home Peste de apa dulce
Peste de apa dulce
Peste de apa dulce PDF Imprimare Email
Peste de apa dulce
Scris de mihaela86   
Miercuri, 22 Iunie 2011 07:08

In tara noastra se intalnesc foarte multe specii de peste de apa dulce. Speciile de peste de apa dulce sunt variate datorita multitudinii de surse de apa dulce. 75 de astfel de specii de peste de apa dulce se intalnesc numai in Delta Dunarii. Un peste de apa dulce pe care il intalnim in Romania este stiuca. Stiuca traieste in zonele cu ape limpezi, curate in care se abunda pestii mici. Locul preferat al acestui peste de apa dulce este la apa mica, aproape de mal, printre tufisuri. Ca orice alt peste de apa dulce, stiuca prefera temperatura calda a apei (17 grade Celsius).

Acest peste de apa dulce este foarte apreciat pentru gustul sau, dar si pentru icre. Pentru ca in zona de campie, acest peste de apa dulce a fost pescuit intensiv, acum este din ce in ce mai rara. In Delta Dunarii, acest peste de apa dulce este inca indeajuns. Un alt peste de apa dulce este salaul. Salaul, este un peste de apa dulce ce prefera baltile izolate si limpezi. Culoarea acestui peste de apa dulce este verde-cenusie, iar burta sa este alba.

Somnul, este poate cel mai cunoscut si ravnit peste de apa dulce de la noi din tara. Este un peste de apa dulce puternic raspandit in Delta Dunarii, dar si in iazuri si lacuri. Un astfel de peste de apa dulce este foarte gustos si foarte apreciat. Acest peste de apa dulce poate ajunge si la greutatea de 200kg. Cel mai greu exemplar peste de apa dulce de acest gen a fost de 400kg, in Delta Dunarii.

Un alt peste de apa dulce este platica. Acest peste de apa dulce are forma plata (de aici provine si numele) si traieste de obicei pe fundul apelor, in locuri andanci. Platica, este un peste de apa dulce de maxim 5-6kg, insa in Delta Dunarii au existat platici de peste 10 kg. Un peste de apa dulce de acest gen este foarte deosebit, mai ales prin forma corpului.

Si rosioara tot un peste de apa dulce este. Numele acestui peste de apa dulce provine de la culoarea rosie a inotatoarelor. Acest peste de apa dulce prefera apele limpezi. Acest peste de apa dulce este raspandit in tara noastra in lacuri si iazuri, dar si in Delta Dunarii. In Delta Dunarii, acest peste de apa dulce prefera sa stea la intersectia curentilor limpezi si repezi, fiind foarte multi pe metru cub de apa.

Dintre multitudinea de specii de peste de apa dulce putem vorbi si de biban. Bibanul, este un peste de apa dulce care se avanta in apele tulburi. Insa, putem intalni acest peste de apa dulce si in ape limpezi. Bibanul, este un peste de apa dulce care este activ si iarna. Exista foarte multe bazine de apa de agrement care contin acest peste de apa dulce. In Delta Dunarii, bibanul este un peste de apa dulce foarte raspandit.

Ultima actualizare în Miercuri, 11 Mai 2011 08:34
 


Sondaje

Cati litri de apa beti pe zi?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com